Kurbad midt på Christianshavn - Sofiebadet


Nej, hvor jeg glæder mig. Går tidligt i dag for skal i Sofiebadet med en veninde til kvindeaften...

Bliver en afslappet aften :-)


Lidt historie om Sofiebadet:

De hambroske bade

Bystyret fik i 1850 meddelse om at Baron Carl J Hambro i London havde besluttet at skænke en sum til indretning af "Bade- og Vaskehuse for de fattige klasser i sin fødeby". Grundet vanskelligheder med at finde en egnet grund blev det første badehus først realiseret i 1865.

Det bygges mellem Hindegade og Fredericiagade langs Borgergade. Efter erfaringer fra udlandet med indgangen for mænd og kvinder placeret længst muligt fra hinanden.

Det andet af de Hambroske bade blev anlagt i Pilestræde i 1877. Grundet økonomiske vanskeligheder overtog kommunen de to bade i 1904, og begge bade blev nedrevet i begyndelsen af forrige århundrede.

De erfaringer man gjorde sig ved de Hambroske bade lå til grund for opførelsen af Badeanstalterne i Saxogade og Sofiegade.


Saxo- & Sofiegade

Brusebadeanstalterne i Saxogade (1904) og Sofiegade (1909) er oprindeligt opbygget over en næsten identisk grundplan med 14 brusekabiner for mænd og 6 brusekabinder for kvinder. Sofiegades bad var dog lidt mere rummeligt både hvad venterum, boilerrum og personalerum angik.

Sofiegade havde derudover to kabiner med badekar. Dertil var der også en badeanstalt i Helsingørgade, hvor mande- og kvindebadet lå på hver sin etage.

Sofiegades badeanstalt er den eneste bevarede af de 3 næsten samtidige badeanstalter.



Badet idag

Sofiebadet på Christianshavn i København, er et spændende projekt der igennem masser af frivillig arbejdskraft fra ildsjæle med hjerte for det, har fået genåbnet den gamle badeanstalt i Sofiegade. I genåbningen og renovationen af de gamle fredede bygninger, har personerne bag fået indtænkt masser af økologiske og bæredygtige løsninger ind.

Badet er i konstant udvikling og der arbejdes løbende på nye bæredygtige forbedringer, med respekt for det gamle. Sofiebadet er drevet af foreningen af samme navn og både foreningen og badet er åbent for alle.









Kommentarer