Tomatsuppe


Ikke kun er tomater smukke i farven, men de gavner også dit immunforsvar. 

Hvem har ikke brug for det her i den kolde tid, hvor netop suppe er en skøn spise. Tomater er nemme at få fat på hele året og en af de bedste kilder til den kraftige antioxidant lycopen, der giver tomaten den røde farve.

Lycopen hører til gruppen af de farvestrålende carotener og fremhæves gennem mange undersøgelser som guf for dit immunforsvar. Tomater beskytter dig også mod både blodpropper og visse kræftformer. Som en lille sidegevinst holder den saftige grønsag også huden ung. Dermed er der lutter fordele ved at spise tomater - spis dem for variationens skyld både kolde og varme.

Lycopen er fedtopløseligt. Derfor skal du spise lidt fedt til tomaterne for at udnytte stofferne og det kan du også sagtens for med et kalorieindhold på 20 kcal pr. 100 gram kan du spise 10 kilo dagligt uden at sprænge kaloriebudgettet!

Ud over lycopen indeholder tomat E-vitamin, betacaroten og C-vitamin, som også booster immunforsvaret.


Tomatsuppe

(Opskrifterne er til 4 personer)

1 kg modne cherrytomater på stilk, gerne både røde og gule

4 store tomater

4 fed hvidløg

2 små rødløg

4 spsk balsamicoeddike

1 lille bdt frisk basilikum

lidt cremefraiche, til servering

Tilsmagning

olivenolie

ekstra-jomfruolivenolie

havsalt & sort peber

Sådan laver du suppen:

1. Stil alle ingredienser og alt grej parat. Tænd ovnen på 220° og sæt en stor gryde over lav varme. Monter standardkniven i foodprocessoren.

2. Pluk tomaterne af stilkene, men lad nogle af de grønne toppe blive siddende. Skær store tomater i
kvarter og fordel alle tomaterne i en bradepande. Dryp generøst med olivenolie og krydr med salt og
peber. Kvas 4 pillede fed hvidløg i. Vend alt hurtigt sammen og sæt det på øverste rille i ovnen i 12-15 min.

3. Pil løgene, hak dem groft og kom dem op i den varme gryde med en sjat olivenolie og lidt salt. Skru op til middel varme og lad løgene stå og blive bløde; rør rundt af og til. Rør 4 spsk balsamico i løgene og lad den koge ind.

4. Tag bradepanden med tomater ud af ovnen og hæld det hele op i gryden med løg.

5. Hæld forsigtigt grøntsagerne fra gryden op i blenderen; det skal gøres i to omgange. Tilsæt næsten al basilikum, sæt låg på blenderskålen, læg et viskestykke over og blitz til ret grov konsistens. Hæld din tomatsuppe op i en stor serveringsskål efterhånden. Bland alt godt til sidst, smag din tomatsuppe til og slut af med en klat cremefraiche, nogle basilikumblade og et dryp ekstra-jomfruolivenolie.






Kommentarer