Rødkløver - naturens østrogener


Når kvinden bliver omkring 50 år gammel, og østrogenpro­duktionen er meget lav, bliver phytoøstrogener­ne hovedkilden til østrogenaktiviteten.
Der er mange plantehormoner, som vi ved vir­ker som østrogener i kroppen. De klassificeres i grupper - flavoner, flavononer, flavololer, chal­coner, lignaner og isoflavoner. 

Den almindeligste type af phytoøstrogener er flavoner, lignaner og isoflavoner, med de sidste som de stærkeste. Lignaner og flavoner findes i de fleste kornsorter, frugter og grønsager. Men isoflavoner findes kun i bælgplanter som kløver, soja, linser, kikærter og bønner. De fleste kvinder i de vestlige lande vil have moderate mængder af lignaner og flavoner i blodet, men meget lave mængder isoflavoner.

Rødkløver
Rødkløver (Trifolium pratense) er et medlem af bælgplantefamilien og den rigeste kilde til isoflavoner i naturen med disse særlige fordele:
  • Rødkløver indeholder ca. 10 gange mere isoflavon end den næstrigeste kilde, sojabønnen.
  • Rødkløver er en af de få plantearter, som indeholder alle de fire vigtige isoflavoner, nævnt ovenfor - sojabønnen indeholder kun to, nemlig genistein og daidzein. Dette be­tragtes som vigtigt, fordi de fire isoflavoner har forskellige biologiske funktioner.
  • Rødkløver indeholder ingen toksiske sub­stanser, sådan som anti-nutrive faktorer, der forekommer i andre bælgfrugter, bl.a. soja.

Hos kvinder reducerer østrogenerne virkningerne af aldersprocessen
Østrogener er ikke bare vigtige for udviklingen og funktionen af de kvindelige kønsorganer. Under opvæksten og i den fødedygtige alder opretholder kroppens egne østrogener knogle­styrken og kvaliteten af vores hud. De holder også arterierne sunde, sikrer et normalt blodtryk og normale kolesterolniveauer. Hjernefunktion og humør påvirkes også af østrogener.
Dette fører til den uundgåelige konklusion, at østrogener spiller en vigtig rolle for bevarelsen vores vævs ungdommelighed.

Fra omkring 35-års alderen begynder mange kvinders egen østrogenproduktion at gå ned. Virkningerne af østrogentilskud er velkendte. De hjælper kroppen med at holde knoglerne sunde og kolesterolniveauet under kontrol. De holder arterievæggene elastiske, huden glat og ungdommelig, er positive for humør og den emotionelle tilstand, samt øger evnen til at kon­centrere sig. kilde Helsenyt
Resultatet af et par timers hyggeindsamling hvor vi samtidig fik masser af skøn havluft.
Efter nogle dages tørring i en vindueskarm i solen ser de sådan ud.

Så er de klar til at lave te af. Jeg lider ikke selv af hedeture, men de er jo gode for alt muligt andet.


Kommentarer