Loppefrøskaller - derfor skal du bruge dem



Loppefrøskaller (psyllium husks) er små skaller, som har en stor virkning. Det er et naturprodukt med en klinisk dokumenteret effekt som middel til regulering af fordøjelsen, og som senere har vist sig også at have en kontrollerende effekt på kolesterolindholdet i blodet.

Desuden hjælper det til en sund og god fordøjelse og flere i min familie, som har haft lidt besvær med maven, har prøvet dette med et godt resultat.

Hvor kommer loppefrøskaller fra?

Loppefrøskaller er de ydre skaller, der sidder uden på frøene på psyllium-planten (Plantago ovata Forsk.), som er en del af Vejbred-familien. Denne ørkenplante stammer oprindeligt fra Indien, og dyrkes i dag primært i det nordvestlige Indien og i Pakistan, hvor den trives godt i det tørre og forholdsvis kølige klima. Planten er nøjsom, og gror bedst i drænet sandet jord, kræver kun få vandinger, ingen gødning og ingen brug af pesticider.

Hvordan virker loppefrøskaller?

Helt tilbage i 1950’erne undersøgte man planteslim (mucilage) fra loppefrøskaller og identificerede et højt forgrenet polysakkarid (kulhydrat) i form af arabinoxylan. Nyere analyser har bekræftet, at det er det høje indhold af dette komplekse kulhydrat, der giver loppefrøskaller sine helt særlige egenskaber.

Fakta om loppefrøskaller
  • Psyllium husks er frøskallerne fra planten Plantago Ovaga (Forsk.) – også kaldet loppefrøskaller.
  • Loppefrøskaller består af 85% kostfibre og er én af de mest fiberrige plantedele, der findes.
  • Størstedelen af fibrene i loppefrøskaller udgøres af arabinoxylan, som også er den fysiologisk aktive komponent.
  • Loppefrøskaller kan binde mere end 40 gange deres egen vægt i vand.
  • Fibrene har en bulkdannende virkning, der stimulerer tarmens bevægelser (peristaltikken) og nedsætter transittiden gennem tarmen.
  • De vandbindende fibre virker samlende på løs afføring og blødgørende på hård afføring.
  • Planteslimstoffer i loppefrøskallerne bidrager med en smørende og lindrende effekt.
Brugsanvisning og forholdsregler: 1-2 spsk. loppefrøskaller i et glas vand eller anden væske omrøres til en konsistens, som en let gel og drikkes før et måltid 1-3 gange dagligt. Bør indtages med rigelig væske. Kan også anvendes til bagværk og i frikadellefars

Det er nødvendig at drikke godt med ekstra vand, da de suger 40 gange deres egen vægt og hvis man ikke drikker nok, kan det give hård mave.

Hvor køber du dem? Faktisk kan det fås i de fleste supermarkeder. De sælges også som HUSK, men der er det langt dyrere. Hvis man køber en pose på 200 gr. i Matas, koster det bare kr. 47,50, så en billig måde at prøve det på uden den store investering.


Personligt har jeg svært ved at drikke det i et glas vand og har ligeledes prøvet at putte det i min morgensmoothie, men det gik ikke så godt.

Jeg er ikke god til at få geleagtige substanser gennem min mund, så jeg har eksperimenteret lidt med det i forskellige former, som her i min morgen omelet med en halv revet squash med 2 æg og en slat mælk og 3 spiseske loppefrøpulver, lidt salt og peber og et par god ost på toppen (og så lige nogle af de der fantastiske soltørrede tomater,  jeg havde en rest af 

Det blev et rigtig godt resultat.






Ligeledes er det godt i bagværk og her har jeg puttet det i koldhævede boller, super godt resultat men meget, meget mættende. 


Kommentarer